Verzuim
Regels verzuim
Volgens de Leerplichtwet zijn er drie vormen van verzuim:
- Absoluut verzuim
- Relatief verzuim
- Luxeverzuim
Absoluut verzuim
Is uw kind leerplichtig maar niet ingeschreven bij een school, dan heet dit ‘absoluut verzuim’. Wanneer uw kind voor korte of langere tijd niet ingeschreven staat bij een school, is dit strafbaar. Ouders/verzorgers zijn verplicht ervoor te zorgen dat hun kind ingeschreven staat bij een school. Als naar school gaan (tijdelijk) niet mogelijk is, denkt het RBL mee over mogelijkheden om uw kind zich op een andere plek verder te ontwikkelen.
Relatief verzuim
Staat uw kind wel ingeschreven bij een school maar gaat hij of zij regelmatig niet naar school, dan heet dat ‘relatief verzuim’. De leerplichtambtenaar zal samen met u en uw kind (als uw kind ouder is dan 12 jaar) onderzoeken wat er nodig is om ervoor te zorgen dat uw kind weer (vaker) aanwezig is op school.
Er zijn drie soorten relatief verzuim:
- Geoorloofd verzuim
Als uw kind een geldige reden heeft om niet naar school te gaan heet dat ‘geoorloofd verzuim’. Een geldige reden is bijvoorbeeld verlof voor een bruiloft, begrafenis of jubileum. Kunt u door uw werk niet in de schoolvakantie op vakantie dan kunt u vakantieverlof aanvragen. U dient dit schriftelijk acht weken van tevoren te doen bij de directie van de school. De directie toetst uw aanvraag aan de regels van de Leerplichtwet. Kijk voor meer informatie bij Regels verlof. - Ziekteverzuim
Als uw kind ziek is en u heeft hem/haar ziek gemeld, heet dit ziekteverzuim. Ziekteverzuim is een vorm van geoorloofd verzuim. Als de school denkt dat er iets aan de hand is, kan de school contact opnemen met de schoolarts of de leerplichtconsulent. Ook als door het ziekteverzuim de schoolloopbaan van uw kind in gevaar kan komen, neemt de school contact op met de leerplichtambtenaar. Samen wordt dan gezocht naar een oplossing. In de gemeenten waar het RBL UNW werkt, kan bij veelvuldig ziekteverzuim de schoolarts worden ingeschakeld voor advies. Doel is het ziekteverzuim in onze regio terug te dringen en langdurig thuiszitten te voorkomen. - Ongeoorloofd verzuim
Als uw kind zonder geldige reden van school wegblijft, heet dat ongeoorloofd verzuim. Voorbeelden zijn regelmatig te laat komen, spijbelen of onder schooltijd op vakantie gaan. Dit laatste wordt ‘luxe verzuim’ genoemd. Scholen melden ongeoorloofd verzuim bij het RBL. Vanaf 12 jaar is uw kind medeverantwoordelijk voor het geregeld schoolbezoek. Bij beginnend verzuim geeft de leerplichtambtenaar meestal een waarschuwing. Blijft het verzuim aanhouden, dan zal uw kind vervolgens worden opgeroepen om (samen met u als ouder) op gesprek te komen bij de leerplichtambtenaar. Dit gesprek gaat over het schoolverzuim en over mogelijke oplossingen. Vaak worden aanvullende afspraken gemaakt. Als deze afspraken niet worden nagekomen en uw kind blijft verzuimen, dan kan de leerplichtambtenaar andere maatregelen nemen. Voorbeelden zijn het opmaken van een proces-verbaal of een verwijzing naar Bureau Halt. Bij kinderen jonger dan 12 jaar zijn ouders volledig verantwoordelijk voor het geregeld schoolbezoek en kunt u als ouder opgeroepen worden voor een gesprek.