|   A   A   |
Dyslexie? Verander het lettertype
Home Voor jongeren Voor ouders / verzorgers Voor scholen Formulieren RBL Contact / hulp
RBL - Header website - Algemeen

Opleidingsadviseur

Wat doet een Opleidingsadviseur?
De opleidingsadviseur is erop gericht om ervoor te zorgen dat alle jongeren van 18 tot 23 jaar aan de samenleving kunnen deelnemen. Het liefst door een opleiding te volgen die opleidt tot een startkwalificatie zodat jongeren een stevige positie op de arbeidsmarkt hebben.

Een startkwalificatie is een diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger. Als het niet lukt om naar school te gaan, bekijkt de opleidingsadviseur samen met de jongere wat er dan wel mogelijk is. Bijvoorbeeld werken en leren.
Wanneer neemt de opleidingsadviseur contact op?

De opleidingsadviseur zorgt ervoor dat iedere jongere zonder startkwalificatie in beeld is. Hij/zij neemt contact op met de jongere:

  • Als het niet goed gaat op school en de jongere veel verzuimt.
  • Als de jongere wil stoppen met school/opleiding zonder een startkwalificatie.
  • Als de jongere al eerder zonder startkwalificatie gestopt is met school en hulp nodig heeft bij terugkeer naar school.

De opleidingsadviseur zoekt samen met de jongere naar oplossingen en plaatsingsmogelijkheden. In eerste instantie wordt gekeken naar mogelijkheden bij onderwijsinstellingen. Als de jongere eenmaal is begonnen met een opleiding of werk dan volgt de opleidingsadviseur de jongere nog enige tijd om te kijken of alles goed gaat.

Samenwerking
De opleidingsadviseur werkt veel samen met andere organisaties om het jongeren zo gemakkelijk mogelijk te maken de opleiding af te maken of om aan een opleiding te beginnen. Ook als het misloopt op school is de opleidingsadviseur er om te helpen.

Zelf contact opnemen bij problemen
Meestal neemt de school contact op met de opleidingsadviseur. Maar jongeren of ouders kunnen zelf ook contact opnemen met de opleidingsadviseur. Is er veel verzuim of zijn er problemen thuis? Met goede hulp kunnen veel problemen worden opgelost. Hoe eerder de opleidingsadviseur wordt benaderd, hoe sneller problemen kunnen worden aangepakt. Aarzel dus niet om contact op te nemen met het RBL.

Print Friendly, PDF & Email

Voor jongeren
Voor ouders / verzorgers
Voor scholen

voor jongeren

Het RBL is er voor jou! Samen met je leerplichtconsulent bouw je een fundament voor een succesvolle toekomst.


Lees meer

voor ouders / verzorgers

Wij helpen u graag!
Een goede opleiding is de basis voor een goede toekomst van uw kind.


Lees meer

voor scholen

Onze medewerkers helpen u graag met het oplossen van verzuim.


Lees meer